Avrupa’nın kapısını aralamayı başaran Reşit Ronabar, başarılı girişimciler ihracatla büyüyor başlıklı yazımda hakkında fikir vereceğim ilk girişimci. Mühendislik plastikleri üreterek her yıl yüzde 30 büyüyor. Otomotiv sektörünün temel tedarikçilerinden olan Eurotec’in ana felsefesi ihracat. Şirketin üretim kapasitesi yıllık 25 bin ton civarında.
Uzun yıllar mühendis plastikleri alanında çalışan ve aynı zamanda bir ekonomist olan S. Reşit Ronabar yıllara dayanan tecrübesini Eurotec şirketinde hayata geçirmiş. 2004 yılında Çorlu Serbest Bölgesi’nde kurulan şirket, özellikle otomotiv yan sanayi ve dayanıklı tüketim malzemelerinde kullanılan Türkiye’nin mühendislik plastiklerini üretiyor. Eurotec Yönetim Kurulu Başkanı S. Reşit Ronabar, Eurotec’i Çorlu Serbest Bölgesi’nde kurmalarını şöyle açıklıyor: “Şirketimizi kurarken asıl amacımız ihracat yapmaktı. Bu doğrultuda 13 milyon euro yatırımla fabrikamızı bu lokasyonda kurmaya karar verdik.” Şirket; Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu, Uzakdoğu ve Afrika ülkelerine ihracat yapıyor. Yılda 15 bin ton ürün üreten şirketin ürün üretme kapasitesi yıllık 25 bin ton düzeyinde. Fabrika 7 bin 500 metrekarelik bir arazi içinde faaliyet gösteriyor. Ronabar, her yıl yüzde 35 büyümeye paralel şirketin cirosunun 3 milyon euro olduğunu kaydediyor. Şirket iç pazarda Tofaş, Renault, Hyundai, Toyota, Mercedes gibi otomotiv devlerinin yan sanayisiyle çalışıyor. Şirket böylelikle ulusal alanda iş yapma kapasitesini daha da artırıyor.
“Eurotec’in Türkiye pazarındaki dağıtımını organize etmek için kurduğumuz interplast, Fransız Sofic-Alcan Grubu ile ortak.”
Reşit Ronabar / Eurotec Yönetim Kurulu Başkanı
Zebra perdenin tek adresi: Fateks
Başarılı girişimcilerden bir diğer örnek de Fateks… Türkiye’deki sayılı zebra perde üreticilerinden Fateks, geçen yıl üretiminin yüzde 30’unu ihraç etti. Bursalı şirketin önümüzdeki dönem hedefi ise düz stor, fonluk kumaş ve tül kumaştan perde üreterek iki kat büyümek…
Uzun yıllar tekstil alanında çalışan Ferhat Altuntaş ve Fatih Akdaş’ın kurdukları Fateks, günümüzde bir trend haline gelen zebra perdelerin üretimi üzerinde uzmanlaşmış bir marka. Fateks Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Altuntaş, “Ana ürün olarak zebra perde üreten Fateks’in ürün gamında 240 adet desen üzerine farklı renk ve kalitelerde perde çeşitleri yer alıyor. Bu rakam 1.700’lere kadar çıkıyor. Fateks, önümüzdeki dönemde zebra perdenin yanı sıra düz stor, fonluk kumaş ve tül kumaştan da perde üretmeyi planlıyor. Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bolgesi’nde bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Fateks, bu sene üretim alanını 3 bin 500 metrekareye çıkarmayı hedefliyor. Şirketin aylık üretim kapasitesi 50 bin metre. Altuntaş, yıllık kapasitenin ise 600 bin metre olduğunu söylüyor. Bu yıl üretimlerinin yüzde 30’unu ihraç ettiklerini ifade eden Altuntaş, “Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 26’sını ihracattan elde ediyoruz. Avrupa ülkelerini de hedef pazarlar arasına aldık” diyor. 2012’yi 2,5 milyon dolar ciroyla kapatan Fateks, bu sene yüzde 100 büyümek istiyor. Bizim için mükemmel bir ihracat başarı hikayesi diyebiliriz Fateks için…
“Zebra perde, Türkiye’de üretimi yeni yapılan bir ürün. Oldukça kullanışlı olan bu ürünler, her mekanda karşımıza çıkmaya başladı.”
Ferhat Altuntaş ve Fatih Akdaş / Fateks A.Ş. Kurucuları
Mobil teknolojiye odaklanarak başardı
Girişimcilik denilince yazılımın yeri ayrıdır. 1997 yılında kurulan yazılım şirketi Figensoft, Turkcell ve Ericsson’un da aynı zamanda iş ortağı. Geliştirdiği çözümler arasında toplu mesajlaşma, interaktif servisler, mobil uygulamalar ve lokasyon tabanlı servisler var.
Figensoft, mobil teknolojiler alanında geliştirdiği kurumsal çözümlerle Türkiye’nin en büyük yazılım şirketleri arasında yer alıyor. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bayraktar kardeşleri Binnaz Bayraktar ve Mehmet Bayraktar ile annelerinin adını verdikleri şırketin temellerini 1997’de Çanakkale’de atıyorlar, 2001 yılında Ericsson Mobility World ile mobil teknolojiler üzerine çalışmaya başlayan şirket, daha sonra 2002 yılında Turkcell ile iş ortağı oluyor. Bu tarihten sonra kurumsal mobil teknolojilere odaklanıyor. Figensoft’un mobil teknolojileri alanında geliştirdiği kurumsal çözümler arasında toplu mesajlaşma, interaktif servisler, mobil uygulamalar, mobil pazarlama, mobil imza, mobil ödeme ve lokasyon tabanlı servisler bulunuyor.
Servisleri, kurumların verimliliğini artıran, günlük işleyişlerini hızlandıran ve giderlerini azaltan seçeneklere sahip. Şırket, ürünlerini müşterilerin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda değiştiriyor. Bayraktar, 2012’nin mobil teknolojileri açısından hareketli bir yıl olduğunu belirtiyor. Şirketin yazılım ekibinde 10 mühendis var. Geçen yılki cirosu 4 milyon TL. Ar-Ge’ye cirodan yüzde 10 pay ayıran şirket, bu alanda büyümeyi hedefliyor.
“Değişime adapte olarak yeni çözümler için bu yıl gerek insan kaynakları gerekse operasyonel yatırımlar yapacağız.”
İsmail Bayraktar / Figensoft Yönetim Kurulu Başkanı