Girişimcinin Özellikleri 24 Maddede Ortak Yönler

girişimcinin özellikleri

Girişimcinin özellikleri diye tanımlamak istediğimiz zaman, başarı tanımından bağımsız olarak, garip bir şekilde başarılı iş insanlarının çok sayıda ortak özelliği vardır. Sahip olduğunuzu düşündüğünüz her karakteristik özelliğin yanına bir tik atabilirsiniz. Bu şekilde, başarılı bir girişimcinin özelliklerine ne kadar sahip olduğunuzu görebilirsiniz. Bu özelliklerin hepsine sahip değilseniz bile, endişelenmeyin. Çoğu pratik yaparak ve çalışarak öğrenilebilir; özellikle hedefler koyarsanız, bu hedeflere aşamalı ve stratejik planlarla yaklaşırsanız işiniz çok kolaylaşacaktır.

Devam ettiğiniz herhangi bir işte olduğu gibi, bir girişimde de başarılı olmanız için sahip olmanız gereken bazı zorunluluklar vardır. Bir karayolu üzerinde yasal olarak araç çalıştırmak için, bir sürücü ehliyetiniz olması gerekir. Sporlarda üstün olmak için antrenman ve maç yapmak gereklidir. Rahat bir şekilde emekli olmak için, bilinçli bir yatırımcı olmak ve emeklilik için aktif yatırım yapmak zorundasınızdır. Hedefiniz iş dünyasında başarıysa, formül farklı değildir. İşletmenizin başarısı için tamamen geliştirilmesi, uygulanması ve yönetilmesi gereken bazı zorunluluklar vardır.

Girişimcinin özellikleri maddeler halinde:

  1. Zevk aldıkları işi yaparlar.

Kişisel memnuniyet, finansal kazanç, istikrar ve keyif şeklinde işinizden elde ettikleriniz, işinize ne koyduğunuzun toplamı olacaktır. Dolayısıyla, yaptıklarınızdan hoşlanmıyorsanız, büyük olasılıkla bunun işletmenizin başarısına yansıyacağını veya daha sonra başarısızlıkla sonuçlanacağını varsaymak mantıklı olacaktır. Aslında, yaptığınız şeyden hoşlanmıyorsanız, başarısız olma şansınız yüksektir.

İlgili yazı: Girişimci Kimdir ve Girişimci Hakkında Bilgi

  1. Ciddiye aldıkları işi yaparlar.

Başarılı girişimciler işlerini ciddiye alırlar. İşinize ve sattığınız mala/hizmete gerçekten inanmadığınız sürece, etkili ve başarılı olmayı beklemeyin. Çok fazla sayıda girişimci, kendi işletmelerini ciddiye almayı başaramaz. Kolayca engellere teslim olur ve motivasyonunu üst düzeyde tutamaz. Çünkü, işini ciddiye almıyordur. İşini ciddiye alan ve inanan girişimciler kendilerini fikirlerine adadıkları için kolay kolay teslim olmazlar, ileriye gitmek için yeni bir yol bulabilirler.

  1. Her şeyi planlarlar.

Girişimci için fikrinin her yönünü planlamak sadece bir zorunluluk değildir, aynı zamanda girişimcinin fikrini geliştirmesi, uygulaması ve sürdürmesi için büyük bir fırsattır. İş planlamasının önemi çok büyüktür. Çünkü her iş fikri analiz etmeyi, verilerini araştırmayı ve derlemeyi ve esas olarak araştırmayla ortaya çıkarılan olgulara dayanarak sonuç vermeyi gerektirir. Bir iş planı aynı zamanda amaçlarınıza ve bunlara nasıl ulaşacağınıza dair ikinci bir işleve kağıt üzerinde de hizmet eder. Oluşturduğunuz planı, bir rota üzerinde sizi A noktasından B noktasına götürmek için harita olarak ve plan içindeki her bir alt planın veya segmentin başarısını ölçmek için bir kıstas olarak kullanabilirsiniz.

  1. Paralarını akıllıca yönetirler.

Herhangi bir işletme girişiminin can damarı nakit akışıdır. Hammadde satın almak, hizmetler için ödeme yapmak, işinizi tanıtmak ve pazarlamak, araç ve teçhizatları onarmak değiştirmek ve çalışmaya devam edebilmeniz için bile nakde ihtiyacınız vardır. Bu nedenle, girişimciler nakit akışına önem vermeli ve faturalarının ödenmesini sağlamak için paralarını akıllıca yönetecek hale gelmelidirler. Para yönetiminde akıllıca davranmanın iki yönü vardır.

  • Sunduğunuz mal ve hizmetler karşılığında müşteriden aldığınız para (gelir)
  • İşletmenizi korumak için gereken envanter, malzeme, ücret ve diğer öğeler için harcadığınız para. (Masraflar)

Bir girişimci, ne kadar pazarlama, reklam veya tanıtım faaliyeti yapsa da bunlara ne tonla para harcasa da satış yapmadığı sürece başarılı olamayacağını bilir. Ama bu, büyük bir satış elemanı, iyi bir reklam metin yazarı veya bir halkla ilişkiler uzmanıysanız, elinizde hiçbir şeyin olmadığı anlamına gelmez. Siz 1-0 öndesiniz ama nihai hedefinizi unutmayın ve elinizdeki hammaddeyi satışa yönlendirin.

İlgili yazı: Başarılı Girişimci Hikayeleri ve Türk Girişimleri

  1. Müşterinin patron olduğunu bilirler.

İşiniz aslında, sattığınız ürünler veya hizmetler hakkında değildir. İşiniz, mallarınız ve hizmetlerinizin fiyatını belirlemekle ilgili de değildir. İşiniz, sektörünüzün rekabetçi ortamı ve rakibinizi nasıl alt edeceğinizle ilgili de değildir. İşiniz, sadece müşterinizle ilgili. Sonuçta, müşterileriniz, işletmenizi tercih edip etmeyeceğine nihai olarak karar verecek kişilerdir. İşletmenizde yaptığınız her şey tek bir hedef içindir. Politikalarınız, garantileriniz, ödeme seçenekleriniz, çalışma saatleriniz, sunularınız, reklamcılık ve tanıtım kampanyalarınız ve web siteniz gibi müşteri odaklı olmalıdır. Buna ek olarak, müşterilerinizin mutlu olup olmadığını bilmelisiniz.

  1. Kendi reklamlarını da yaparlar.

Başarılı girişimciler reklam konusunun önemini çok iyi bilirler. Girişimcinin başarısı ile ilgili en büyük efsanelerden biri, isimsiz başarılı olunabileceğidir. İşiniz internette olsa bile sanal dünyada satış yapıyor olsanız bile, isminizin gerçek kimliğinizin göz önünde olması ürün/hizmetinizi tercih edecek insanlara ekstra güven verecektir. İnsanlar kim olduğunuzu bilirlerse paralarını sanal bir ekrana ödemiş oldukları hissine kapılmazlar.

İsminizi markanızla birlikte sunarsanız, kendi reklamınızı yaparak, girişimcilerin çoğunun elinde bulundurduğu en faydalı ve en çok kullanılan pazarlama araçlarından birisine de sahip olursunuz.

  1. Girişimcinin imajı ön plandadır.

İş yapmayı düşündüğünüz kişilerde olumlu ve potansiyelli bir girişimci izlenimi bırakmak için çok az zamanınız var. Başarılı girişimciler, profesyonel ticari imajı her zaman mümkün kılacak bilinçli bir çaba gösterirler. Girişimcilerin çoğu, müşterileri etkilemek için ayrıntılı ofislerin veya şık mağazaların- showroomların avantajına sahip değiller. Bunun yerine, özgüvenleriyle profesyonel bir görüntü oluştururken, işlerinde en küçük detaya kadar hakim bir portre çizmelidirler.

  1. Müşterilerini tanırlar.

girişimcinin özellikleri maddeler halindeGirişimcinin kurumsal rakiplerine göre sahip olduğu en büyük özelliklerden biri ve çoğu zaman en önemli rekabet avantajı, kişiselleştirilmiş ürün/hizmetler sunabilmesidir. Yüksek teknolojiyi bir zorluk olarak görebilirsiniz ve çoğu müşteriniz bilgisayarlarındaki veriyi yorumlayabilmek için doğru sonuca ulaşabilmek için departmanlar arasında mekik dokumak zorunda kalabilirler. Siz girişimci olarak müşterilerinize bütünsel bir hizmet sunarsanız bu zorluğu avantaja çevirebilirsiniz.

Girişimciler henüz kurumsallaşmadıysa telefon görüşmelerini sekreterleri yerine gerçekten kendileri cevaplayabilir, bu şekilde müşterileri daha iyi tanıyabilir, kişisel ilgi gösterip yüksek müşteri memnuniyetiyle aynı müşteriden yeniden iş alabilir. Birçok girişimcinin işletmesinin (yüzde 80) yeni müşteriler edinebilmek yerine sadık müşterilerinden iş aldığı araştırılmış bir gerçektir. Bu nedenle, yeni müşteriler çekmeye çalışmanın yanı sıra normal müşterilerinizi daha iyi tanımak için ne kadar çok şey yapabiliyorsanız, uzun vadede o kadar başarılı olacaksınız.

  1. Yeniliği ve teknolojiyi en büyük araç olarak kullanırlar.

Girişimcinin teknolojiden yararlanamaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Aksine sırtınızı dayayacağınız en büyük nimet teknoloji olacaktır. Dünyanın en büyük şirketleriyle bile lokalde rekabet etmenize olanak verecek olan şey çağımızın teknolojisidir.

İnternetin en şaşırtıcı yönlerinden biri, bir bodrum katında faaliyet gösteren bir veya iki kişinin 50 milyon dolarlık bir şirketten daha üstün bir web sitesine sahip olabileceğidir. İhtiyaçlarınıza uygun olduğunca teknoloji dünyasına ayak uydurduğunuzdan emin olun. En iyi teknoloji, komşularınızı etkileyen teknoloji değil, size yardımcı olan teknolojidir.

İlgili yazı: Girişimcilik Hikayeleri Kısa Kısa ve İlginç Girişimler

  1. Girişimci ruhlu bir takım kurarlar.

Hiç kimse tek başına başarılı bir iş yapamaz. Bu, işinize ve başarınıza adamış bir ekip gerektiren bir görevdir. Ticari ekip aile üyeleri, arkadaşlar, tedarikçiler, iş ittifakları, çalışanlar, taşeronlar, sanayi ve ticaret dernekleri, yerel hükümet ve toplum içerebilir. Tabii ki en önemli takım üyeleri müşterileriniz veya müşterileriniz olacaktır. Herhangi birinin veya tümünün işletmenizin işleyişi ve işyerinizdeki bir hissesi hakkında bir söz hakkı olabilir.

  1. Alanlarında uzman olarak bilinirler.

Çözülmesi gereken bir sorunla karşı karşıya kalırsanız, yalnızca tek bir kişinin tavsiyesine mi güvenirsiniz yoksa bu sorunun çözülmesine yardımcı olması için alanında en uzman kişiye mi başvurursunuz? Açıkçası, elde edebileceğiniz en doğru bilgi ve yardımı istersiniz. Doğal olarak sorununuzu çözmeye yardımcı olması için bir uzman ararsınız. Sıcak su tankı sızdırdığında bir tesisatçı çağırırsınız, bir emlakçıyla evinizin en uygun fiyata satmak için iletişim kurarsınız veya diş ağrınız olduğunda elbette ki dişçiye gidersiniz. Bu nedenle, sadece işinizdeki uzmanlığınızla bilinir hale gelene kadar, kendinizi iyi tanıtmalı ve portfolyonuzda referans işler oluşturmalısınız. Aslında, uzman olarak bilinir hale gelmek, işinizde seviye atlamanız anlamına gelir. Artık kendinizi kanıtlamışsınızdır ve yeni başlayan rakiplerinize göre bir adım öndesinizdir.

  1. Kendilerine rekabette avantaj yaratırlar.

Bir girişimcinin işinde, açıkça tanımlanmış benzersiz bir satış önerisi olmalıdır. Bu hayati bir soruyu kendinize sormak altyapınız için çok önemlidir: “Daha önce rakibinizle çalışan iş yapan insanlar neden sizin ürün/hizmetinize geçmeyi düşünecek, neden artık sizinle çalışmak isteyecekler?” Başka bir deyişle, hangi sebep sizi rakiplerinizin önüne geçirebilecek? Daha iyi hizmet, daha uzun bir garanti, daha iyi seçim, daha uzun çalışma saatleri, daha esnek ödeme seçenekleri, en düşük fiyat, kişisel hizmet, daha iyi müşteri hizmetleri, daha iyi dönüş ve değişim politikaları veya bunların bir kombinasyonu mu olacak? Bu sebep veya sebepleri belirlerseniz ve müşterinizin masasına görüşmeye bu sebeplerle giderseniz emin olun ki işi alma ihtimaliniz çok artacaktır.

Girişimcinin özellikleri arasında favorim:

  1. Kendilerine yatırım yaparlar.

En iyi girişimciler iş ve pazarlama kitapları, dergileri, raporları, dergileri, bültenleri, web sitelerini ve endüstri yayınlarını satın alıyor ve okuyorlar. Bu kaynakların işletme ve pazarlama işlevleri ve becerileri konusundaki anlayışlarını geliştireceklerini biliyorlar. İş derneklerine ve kulüplerine katılıp, başarı sırlarını öğreniyor ve kendi hedeflerini tanımlamak için diğer yetenekli iş adamlarıyla iletişim kuruyorlar. En iyi girişimciler, zaten uygulama haline oldukları halde iş ve pazarlama seminerlerine, çalıştaylara ve eğitim kurslarına katılırlar. Bunu yapıyorlar çünkü eğitimin devam eden bir süreç olduğunu biliyorlar. Genellikle daha kolay, daha az zamanda, daha az çaba harcayarak, daha iyi şeyler yapmanın yolları vardır. Kısacası, en iyi girişimciler, en güçlü, etkili ve en iyi iş ve pazarlama araçlarına ulaşmaya çalışmaktan asla vazgeçmezler.

  1. Erişilebilirdirler.

Aynı anda, öğle yemeğimizin fast food restoranında sadece birkaç dakika içinde hazır olmasını beklerken, yine bu kısa sürede kuru temizlemedeki kıyafetlerimizi teslim alabiliyoruz. Maç başlamadan sipariş ettiğimiz pizzamız 30 dakika içinde kapımızda olabiliyor. Bu hız çağında sizin girişiminiz de aynı şekilde insanlara hızlı bi şekilde ürün/hizmet ulaştırabilmeli ve aynı şekilde insanlar en kolay şekilde size ulaşabilmeli.

Eğer insanların sorunlarını çözemiyorsanız sizi tercih etmelerinin en önemli sebebi ortadan kalkacaktır. Ne kadar hızlı çözüm üretirseniz o kadar iyisinizdir. İnsanların sizinle iş yapmalarını kolaylaştırmak, ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında erişilebilir ve bilgili olmalısınız demektir. Müşterilere istediklerini, istediklerinde sunabilmelisiniz.

  1. Ünleri kaya gibi sağlamdır.

İyi bir şöhret, tartışmasız bir şekilde girişimcinin en somut ve pazarlanabilir varlıklarından biridir. İtibarı parayla veya reklamla kazanamazsınız, bu yaptığınız işin doğal bir sonucudur. Çarşamba gününe kadar malın elinde bulunacağına söz verirseniz, orada olmamak için hiçbir mazeretiniz olmaz. Bir şeyi onarmayı teklif ederseniz, teklifiniz üzerinde iyi şeyler yapmanız gerekir. Diğer önemli faktör, sunduğunuz şeyle tutarlılıktır. Müşterilerinize söz verdiğiniz ürün/hizmeti sunamıyorsanız, size güvenmek için bir sebepleri yoktur. . . Ve güven olmadan, iyi bir üne sahip olamazsınız.

  1. Fayda sağlarlar.

Ürün özelliklerini abartmak, tecrübesiz veya isteksiz girişimciler içindir. Sağladığınız ürünleri ve hizmetleri kullananların ne fayda sağlayacağına odaklanmak daha mantıklıdır. Dünyada artık satış uzmanları, satın alma heyecanı yaratmaya, satmaya, satmaya ve daha sık satmaya odaklanmaktadır. Reklamlarınız, satış sunumlarınız, basılı pazarlama materyalleri, ürün ambalajınız, web siteniz, bültenler, sergi ve tabela çok önemlidir. Hedef kitlenizle iletişim kurmak için kullanılan her zaman ve her ortam, ürününüzün sahibi olma veya hizmetinizi kullanma ile ilgili faydayı temel almalıdır.

  1. Katılımcıdırlar.

İşletmenizi destekleyen topluluklara katılmak için daima hareket halinde olun. Bunu, yerel hayır kurumlarına veya sivil toplum kuruluşlarına yardım ederek, topluluk etkinliklerini organize ederek ve sektörel topluluklara dahil olarak yapabilirsiniz. Yerel topluluğu iyileştirmek için tasarlanmış programlara ve politikalara odaklanan derneklere ve kulüplere katılabilirsiniz. İnsanların bildiği, saygı duyduğu kişilerle ve topluluğun üyeleri olarak kendilerine yardımcı olacak şeyler yapan insanlarla iş yapmaktan hoşlanmadığı bir gerçektir.

  1. Hızlı geri dönüş sağlarlar.

Girişimciler, sürekli tekrarlayan basit hedef kitleye net ulaşmayan reklam faaliyetlerinde zaman, para ve enerji harcayamazlar. Bunu yaparsanız, bu hedefe binlerce lira para kaybedebilirsiniz. Bunun yerine, ilgilendiğiniz her promosyon etkinliği, hedef kitlenize direkt ulaşmalı, ölçülebilir olmalı ve size net geri dönüş sağlamalıdır.

  1. Pazarlık uzmanıdırlar.

Her girişimci tartışmasız şekilde etkili pazarlık yeteneğine sahip olmalıdır ve anlaşmak üzere oturduğu masadan mutlaka işi alarak ve en iyi geliri sağlayarak kalkmalıdır. Çünkü, girişimcinin zamanı değerlidir ve hızlı verimli hareket etmesi şarttır. İş dünyasında, pazarlık becerileri her gün kullanılır. Müzakere sanatında en önemli şeylerden biri de kazan kazan prensibidir. Bu prensibe göre siz de masada oturan muhatabınız da mutlaka yüksek fayda elde etmelidir. Bu kazan-kazan düzenlemeleri, ilgili herkesin kazandığı hissini veriyor; bu da gerçekten uzun vadeli ve karlı ticari ilişkiler kurmanın temelini oluşturuyor.

  1. Başarı için çalışma alanlarını mükemmelleştirirler.

Maksimum kişisel performans ve üretkenlik sağlamak için çalışma alanınızı dikkatlice planlayın ve tasarlayın. Gerekirse bunu yapmak için profesyonel mimarlarla çalışın. Başlangıç için evden çalışan girişimciler, oturma odasının bir köşesini veya yatakhanenizi ofise çevirme yanlışından uzak durmalıdırlar. İlk bakışta iyi bir fikir gibi gözükse de bu durum sizi çalışma konsantrasyonundan uzaklaştırabilir.

İdeal olarak, iş faaliyetlerini ve aile üyelerini en azından günün en önemli iş ve gelir yaratan saatleri boyunca dışarıda tutmak için kapısı kapanan ayrı bir oda oluşturmalısınız. Yedek yatak odası, bodrum veya dönüştürülmüş garaj, yeni ev ofiste çalışmayı planlayan girişimciler için ideal adaylar. Bu mümkün değilse, bir odayı bir kitaplık veya ayırıcıyla ayırmanız gerekecek. Sonuç olarak, sizi işinizin konsantrasyonu açısından etkileyecek dış etmenlerden izole olmalısınız.

  1. Organize olur ve organize kalırlar.

Organize olmanın anahtarı, önünüzdeki yapılacaklar listesiyle cebelleşmek veya dosyalarınızı mümkün olduğunca eritebilmekle ilgili değildir. Mesele, yapabileceğiniz kadar iş almak ve planlamayı kendinizi boğmayacak şekilde yapmaktır. Bu nedenle, belirli bir iş gününde olabildiğince başarabileceğiniz, yarı zamanlı bir iş için üç saat, tam zamanlı bir iş için 6-7 saat planlarsınız. Aslında hemen hemen her iş faaliyeti için sistemler ve rutinler geliştirmelisiniz. Her iş gününün sonunda ya da haftanın birinde yapılacaklar listesi oluşturmanız önemlidir. Bunun dışında beklenmedik tahmin edilemeyen sürpriz işler için de kenarda ayırabileceğiniz esnek zamanınız mutlaka olmalı. Ayrı ayrı görevler veya işler için birden fazla takvim değil, çalışmak için tek bir takvim oluşturmak da, işlerin zamanında tamamlanmasını ve randevuların tutulmasını sağlar. Aile ve kişisel aktivitelerinizi iş takviminize dahil etmek de kritiktir, böylece tek bir takvimden çalışıp plan yaparsınız.

  1. Kendilerine zaman ayırırlar.

Gün boyunca çalışmak fikri girişimciler için çok olağan. Sonuçta, mesai dışı zamları ödeyemeyeceklerinden dolayı eve gitme zamanının geldiğini söyleyen bir müdürünüz yok. Girişimciler, bacaklarını uzatmanın ve öğle molası vermenin yanı sıra, birkaç gün izinli ve planlanan tatillere gitmenin de dahil olduğu düzenli bir tatil takvimi oluşturmak için de zaman ayırmalıdır. Çünkü, dinlenme takviminde çok yoğun olan kafanızı dinlendirebilecek ve tazelenebileceksiniz. Unutmayın, aralıksız çalışmak veriminizi düşürecektir. Bu verimsizlikle ilerlemeye çalışmak yerine. kendinizi yenileyip yüksek verimle çalışmaya devam etmelisiniz.

Kendinize girişimci programı oluştururken içinde mutlaka dinlenme takvimi de olsun. Elbette programınızın esnek olması gerekecek. Bu nedenle, gün içinde mümkün olan her saati doldurmamalısınız. Kendinize bir yedekleme saati verin. Yoğun takvim sizi çok hızlı yoracak ve müşterinizin karşısına bu halde çıkmak istemezsiniz.

  1. Hedeflerine inanırlar.

Girişimcinin özellikleri arasında hedefine inanmak sanıyorum çok önemli bir yerde. Başladığınız işin artısını eksisini çok iyi planlamalısınız. Karşınıza her daim zorluklar çıkacak ve öngördüğünüz bu zorluklarla karşılaştığınızda planınıza sadık kalmalısınız. Pes etmek kelimesini sözlüğünüzden çıkarmalısınız. Çıktığınız yolda ekibinize de aynı motivasyonu geçirebilmelisiniz. Hiçbir işin defalarca denemeden başarılamayacağını unutmayın. Kolayca elde edilen zaten sizin için değerli olmayacaktır. Ayağınız yere sağlam bassın ve hedefinize ağır ağır ilerleyin.

İlgili yazı: Girişimci Riskleri ve Girişimcinin Önündeki Engeller

Sonuç olarak, etrafınızda çok fazla girişimci olmayabilir ve size hep kurumsal bir firmada çalışan olmak konusunda telkinler geliyor olabilir. Siz, sizi daha mutlu edecek olanı seçmelisiniz. Eğer girişimci olmayı seçerseniz de girişimcide olması gereken özellikler başlıklı yazımızdaki tavsiyelerimiz sizi birkaç adım öne taşıyacaktır. Şimdiden başarılar…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>